Pages

Tuesday, May 18, 2010

HOW FOOTBALL ENDED A CIVIL WAR?


'A single soccer match achieves what five years of combat and negotiations could not: an apparent end to Ivory Coast's civil war. The man who brought the warring sides together was not a politician or a gun-toting strongman, but Didier Drogba, the star striker for Ivory Coast'.

'For nearly five years, Ivory Coast had been divided in two: rebel-held North, government-loyal South. But on a tour of the country in March, Drogba stunned his fellow Ivorians by proposing that the Madagascar game be played in Bouaké, the capital of the rebellion. North and South, unable to reconcile their differences through battle or peace talks, would set aside their guns and come together for a soccer game. And Drogba, already an international star, would become, in the eyes of Ivorians, something of a deity'.


Perlawanan pusingan kelayakan Piala Negara Afrika antara Ivory Coast dan Madagascar yang berlangsung di Bouaké berkesudahan pasukan Ivory Coast menang 5-0. Tak de sape pun yang sangka kemenangan pada ari tu telah berjaya menamatkan perang saudara yang seakan-akan tiada jalan damai. Semua yang ada kat stadium dan sesetengahnya bersenjata celebrate kemenangan macam tiada persengketaan antara dua puak sebelum ni. Lepas abis je match tu, semua penyokong masuk padang, salam ngan player dan tangkap gambar macam negara depa sebelum ni aman damai. Cadangan Drogba untuk adakan match ni di kawasan puak pemberontak yang sebelum ni nampak macam cadangan tak betul je telah berjaya menyatukan dua fahaman. Memang hero la dia ni!!

Sebenarnya apa-apa sukan pun boleh satukan sesebuah negara tu. Contoh paling dekat waktu Piala Thomas minggu lepas. Penuh stadium, belum kira yang melekat kat tv lagi. Waktu yang sama, stadium hoki yang libatkan match negara kita pun penuh gak. Tak kira agama dan bangsa, semua bagi sokongan sepenuh hati. So, jomla kita sama-sama support sukan kat negara kita ni..

3 comments:

+akufobia+ said...

asal niat awalawal datang tu betul.semua boleh OK.wee.

Aidi-Safuan said...

gler bagus la. bola sepak memang menyatukan dunia. :)

adam said...

+akufobia+: niat yg baik hasil pun baik =)

Aidi-Safuan: dunia bersatu tak tido sbb nak tgk bola, haha..